KYSY KOUTSILTA - BLOGI

Elämän lannistama

Share |

Keskiviikko 2.9.2015 klo 18:30 - Koutsi Koponen


KYSY KOUTSILTA, OSA 2: ELÄMÄN LANNISTAMA 

"Hei Niina.

Olen lannistunut ja pettynyt elämääni. Tuntuu, etten ole löytänyt omaa paikkaani vielä mistään. En saa oikein mistään otetta. Mieluisat työpaikat ovat valovuosien päässä. Opiskelupaikat haluamiini jatko-opintoihin eivät myöskään avaudu, vaikka muutaman kerran olen jo pääsykokeissa käynyt. Työsuhteeni ovat olleet vain pätkätöitä. Muutoinkin tuntuu, että olen vain tarvittaessa hyödynnettävä tapaus. Näin myös ihmissuhteissa. Tunnen itseni yksinäiseksi ja hylkiöksi. Muilla tuntuu menevän aina paremmin: on vakituiset työpaikat, menestyksekäs ura, vankka parisuhde ja onnellinen perhe, omistusasunto... Minulla ei ole mitään. En ole mihinkään tyytyväinen. Toivoisin, että löytäisin iloa elämääni jälleen ja jotain mistä innostua. Kaipaan elämänmuutosta. Mistä lähtisin liikkeelle?

Nim. Luuseri"

Kiitoksia viestistäsi.

Olet selkeästi pohdiskellut syvällisesti elämääsi, tarpeitasi sekä puutteitasi jo hyvän aikaa. Ajatuksesi ovat selkeästi alavireisiä ja elämänilosi kadoksissa. Ikävää, että tunnet jääneesi ulkopuolelle vähän kaikesta.

Olet kuitenkin ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti muutosta:

Olet tiedostanut ne elämääsi lannistavat tekijät, joista haluat eroon. Lisäksi olet päättänyt hankkia apua kertomalla mieltäsi painavista asioista muillekin. On erittäin tärkeää, että löydämme kanavan purkaa pahaa oloamme tavalla tai toisella. Oli se kanava sitten keskustelua, kirjoittamista tai jotakin muuta luovaa tunneilmaisua..

Viestisi perusteella päähuomiosi on tällä hetkellä työhön ja opintoihin liittyvissä asioissa sekä ihmissuhteissa. Keskityn vastauksessani nyt näihin teemoihin pintapuoleisesti. Tässä muutamia näkökulmia ja avustavia kysymyksiä elämäntilanteesi pähkäilyyn.

Kiitollisuuden ruokintaa

Jottemme jäisi vellomaan niihin asioihin, mitä meiltä puuttuu, olisi hyvä opetella suuntaamaan ajatuksia niihin asioihin, mitkä rikastuttavat elämäämme niin, että olisimme jälleen tyytyväisiä.

Mistä asioista olet elämässäsi kiitollinen, tyytyväinen?

Millaiset asiat arjessa lämmittävät mieltäsi, saavat hymyilemään, jopa nauramaan?

Tätä voi miettiä myös luopumisen kautta, jollei meinaa keksiä millään mitään hyvää sanottavaa omasta elämästään: Mistä asioista luopuminen sattuisi sydämeen ja aiheuttaisi mielipahaa?

Pyri löytämään päivittäin vaikkapa kolme sellaista asiaa, joista olet kiitollinen, tyytyväinen. Voit pitää esimerkiksi listamaisesti Kiitollisuuspäiväkirjaa, jonne voit kirjata tuntemuksiasi.

Ruokkiaksesi kiitollisuutta ja ilon aiheita elämässäsi, mieti miten voisit lisätä näitä ilahduttavia asioita ja hetkiä arkeesi?

Kohti unelmatyötä

Rekrytointitaustaisena henkilönä olen usein törmännyt työhaastattelutilanteissa siihen, että haastateltavani eivät oikein osaa myydä omaa osaamistaan eivätkä tuoda julki omia urasuunnitelmiaan tai niitä tekijöitä, jotka työssä motivoivat ja innostavat. Nämä edellämainitut asiat ovat suuressa painoarvossa silloin, kun tehdään valintoja työ- ja opiskelupaikkoihin.

Millainen on unelmiesi työpaikka ja työpäivä?

Millaista osaamista sinulla on nyt?

Mikä on erityisosaamisalaasi?

Millaista osaamista tarvitsisit lisää ja mistä sitä voisit hankkia?

Mitä haluat oppia?

Mitä voisit tällä hetkellä tehdä oman osaamisen kehittämiseksi?

Millainen on urasuunnitelmasi ja tavoitteesi?

Millaisia etappeja nykyhetken ja tavoitteesi välillä on?

Mitä voit tällä hetkellä tehdä päästäksesi lähemmäksi tavoitetilaasi?

Päästäksesi eteenpäin, on hyvä ensin tiedostaa se, mitä syvällä sisimmässäsi oikeastaan haluat ja millaisin resurssein olet kohden tuota tavoitettasi suuntaamassa. Oli tavoite sitten mikä hyvänsä, niin aina voimme tehdä jotakin asioiden edistämiseksi: tehdä tärkeää taustatyötä, etsiä tietoa, keskustella aiheesta, opiskella, tehdä toimintasuunnitelmia... Tärkeintä on, että teemme JOTAKIN ja etenemme näin askel kerrallaan kohden päämääräämme. Tavoitteet tarvitsevat toteuttajan.

Hyvän mielen ihmissuhteet

Ihmisuhteemme muovautuvat läpi elämän. Ystävyyssuhteet muuttuvat useasta eri syystä ja useasti etenkin ruuhkavuodet, perhe-elämä ja työelämän hektisyys saavat meidät tasapainoilemaan erilaisten tarpeiden välillä. Me ihmiset ylipäätään muutumme, tarpeinemme ja toiveinemme. Ajankäyttömme muuttuu eri elämäntilanteista riippuen suuntaan ja toiseen. Voi olla, että juuri silloin kun itse seuraa eniten kaipaisi, kaikki muut ovatkin kiireisiä ja tavoittamattomissa. Tunnemme yksinäisyyttä. Ja sitten joissain elämänvaiheissa tuntuu toimintaa, tapaamisia ja kaiken maailman kissanristiäisiä olevan läjäpäin, päällekkäin, niin ettei tiedä minne suuntaan ratkeaisi. Stressaamme ajankäyttöämme ja teemme valintoja parhaamme mukaan.

Millaiset ihmissuhteet tuovat sinulle hyvää mieltä? Millaisessa seurassa mieluiten aikaasi vietät?

Millaista seuraa toivoisit juuri nyt eniten: Kuuntelijaa, hauskanpitoa, syvällisiä keskusteluja, tukea ja turvaa, seuraa ja yhdessäoloa...

Millainen ihmissuhdeverkosto sinulla on?

Kuka / millainen ihminen olisi sinulle sopivinta seuraa juuri nyt?

Mistä tällaisilla ominaisuuksilla varustettuja ihmisiä löytäisi?

Yksinäisyys on paljon puhuttava asia. Jos kynnys lähestyä muita fyysisesti tai jalkautua seuraa etsimään on ylivoimaisen suuri, voisiko sinulle mieluisaa seuraa löytyä ensialkuun nykyaikaisesti netistä, erilaisilta keskustelupalstoilta, verkostoista tai vertaisryhmistä?

Ihmissuhteet vaativat vastavuoroista työtä, aktiivisuutta, osallisuutta. Sen sijaan, että miettisimme aina, mitä itse tarvitsemme ja toivomme ihmissuhteilta, voisimme miettiä enneminkin, millaista seuraa itse tarjoan muille? Olenko itse innostavaa vai lannistavaa seuraa? Kuinka pidän huolta ihmissuhteistani? Millaisia toimenpiteitä voisin tehdä ihmissuhteita vaaliakseni?

Valintoja, päätöksiä..

Elämässäsi on tällä hetkellä useampi solmu avattavana. Mieti, minkä asian käsittelyyn ensimmäiseksi haluat panostaa: työn hakuun, opiskeluun, ihmissuhteisiin vai olisiko se jokin muu asia. Minkä yksittäisen asian muuttumisella voisi olla myötävaikutusta muihinkin elämän osa-alueisiin? Etenkin, jos voimavarat tuntuvat olevan vähissä vastoinkäymisten keskellä, on suositeltavaa pyrkiä löytämään ja lisäämään omaan elämään energiaa tuovia asioita ja vastaavasti pyrkiä eroon energiasyöpöistä.

Omaan hyvinvointiin satsaaminen kannattaa: Hyvinvointi säteilee ulospäin ja hyvinvoivana tulevaisuus näyttäytyy meille valoisampana. Kaikki lähtee itsetuntemuksesta ja itsetutkailusta - siitä, että tunnistat elämästäsi ne asiat, jotka vievät sinua eteenpäin ja kannattelevat sinua silloin, kun mikään ei tunnu sujuvan. Anna itsellesi aikaa. Lämmöllä, lempeydellä, rennolla otteella. Tee sellaisia valintoja ja päätöksiä, jotka tuottavat iloa itsellesi ja läheisillesi. Pienin askelin, suurin askelin, omaan tahtiisi.

Kepeyttä ja iloa elämääsi toivoen,

Koutsi Koponen :)

ps. Täällä olen apunasi myös minä, jatkossakin, jos koet erityistukea tarvittavan yksilövalmennusmuotoisesti. Tapauskohtaisesti on myös hyvä pohtia, onko ensisijainen apu lääkärin ja terapiapalveluiden parissa valmennuksen sijaan...

Avainsanat: työ, opiskelu, ihmissuhteet, pettymys, ilo, tarpeet, elämänmuutos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään