KYSY KOUTSILTA - BLOGI

Kevyemmin juhlakauteen

Keskiviikko 23.12.2015 klo 0:42 - Koutsi Koponen

KYSY KOUTSILTA, OSA 4: KEVYEMMIN JUHLAKAUTEEN

"Pitkät juhlapyhät ovat jälleen edessäpäin. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, niin vietän pyhät kaksin käsin herkkuja ahmien ja sitten alkuvuoden poden morkkista samaisesta syystä. Millä keinoin voisin välttää ylilyönnit syömisten suhteen juhlakaudella? Nim. Överi-Iita"

Kiitoksia paljon hyvin ajankohtaisesta ja monia puhuttelevasta kysymyksestä. Viime kuussa kirjoitinkin tästä samaisesta aiheesta erään asiakkaani henkilöstölehteen, ja voinen nyt osittain tuon saman vastauksen kirjata sinulle / tänne Kysy koutsilta -blogiinikin.

Joulun aikaan tosiaan pöydät notkuvat herkuista. Kohtuus ja keveys unohtuvat herkästi pikkuleipien, torttujen ja muiden jouluruokien vetäessä puoleensa kuin magneetti. Kevyemmän ruokavalion noudattaminen on asennekysymys ja mielenhallinnan taidot ovat tällöin keskiössä. Tässä vinkkini keveämpään juhlakauteen:

MONIPUOLISUUS

Kata lautasellesi ruokaa monipuolisesti. Herkutellessa saatamme herkästi ajatella, että karsimalla jostain muusta tai jättämällä päivän pääruoat syömättä, herkuttelu on jollain tapaa sallitumpaa. Muista juhliessa myös kasvikset, hedelmät, marjat sekä runsaskuituiset viljatuotteet höttöpullien sijaan.

SÄÄNNÖLLISYYS

Säännöllisesti syömällä vältämme todennäköisesti helpommin ahmimiskohtaukset herkkupöytien äärellä. Syömällä 3-5 tunnin välein pidämme itsemme kylläisinä pidempään. Muista myös juoda. Vesi on paras janojuoma. Opettele tunnistamaan nälän ja janon ero.

LAATU

Kansanterveydellisesti suurimmat ongelmat suomalaisten syömisessä liittyvät liialliseen sokerin, suolan ja rasvan käyttöön. Leipoessa voit tietoisesti laittaa taikinaan totuttua lempireseptiä pienempiä määriä sokeria, suolaa ja rasvaa. Vältä tai vähennä myös valmiisiin annoksiin lisättyä sokeria ja suolaa. Valmistuotteissa on usein runsaasti piilosuolaa ja sokeria, kuten myös erilaisissa mausteseoksissa. Opettele lukemaan tuoteselosteita ja tee tietoisempia valintoja.

MÄÄRÄ

Kohtuuden opettelu on tietoisessa syömisessä usein se isoin kompastuskivi. Vaatii mielenlujuutta päättää ottaa totuttua vähemmän ruokaa lautaselle tai lopettaa napostelu. On tärkeää tunnistaa millaisissa tilanteissa syöminen karkaa hallinnasta. Löydä itsellesi sopivin tapa kohtuullistaa: ota vähemmän, käytä pienempää lautasta, ota vain yksi, ota vain yhtä lajia, valitse vain lempiherkkusi tai valitse vain sellainen herkku jonka makua et vielä tunnista. Opettele tunnistamaan mielihalun ja nälän ero: mielihalu tuntuu kielessä ja mielessä, nälkä vatsassa. Haasta itseäsi, mutta muista, että kaikkea herkuttelua ei tarvitse tietoisessa keveämmässäkään ruokavaliossa kieltää!

AISTI

Kun herkuttelet, tee se hyvällä omalla tunnolla. Keskity herkutteluhetkeen, ruokaan. Älä puuhaile muuta samalla. Käytä ruokaillessa kaikkia aistejasi: maista, haista... katsele, tunnustele, kuuntele... Saat herkutteluhetkeesi aivan uusia ulottuvuuksia olemalla läsnä ruoalle. Kenties tunnet kylläisyydenkin aiempaa paremmin ja tällä tavoin vältät överit.

Jos koet tarvitsevasi apua omien houkutusten taltuttamiseen, autan mielelläni. Divitan henkisen valmennuksen - mentaalivalmennuksen - avulla voidaan paneutua myös erilaisten riippuvuuksien hoitoon. Kerron mielelläni lisää tästä...

Maukasta joulun aikaa toivottaen

Koutsi Koponen :)


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: herkuttelu, kohtuus, juhlat

Miksi en onnistu?

Tiistai 17.11.2015 klo 18:05 - Koutsi Koponen

KYSY KOUTSILTA, OSA 3: MIKSI EN ONNISTU?

"Mikä ihme siinä on, että aloitan innokkaasti aina elämänmuutosprojektini joka kuukauden alussa, mutta havaitsen jo kuukauden puolivälissä, että ollaan taas lähtöruudussa. Eihän tästä tule mitään! Kuinka ihmeessä saisin aikaan pysyviä muutoksia elämässäni?

Nim. Uusi elämä"


Kiitoksia viestistäsi. 

Ongelmasi on hyvin yleinen elintapojen muutosprosesseissa. Monet aloittavat aina tammikuun alusta ja syksyllä ”uuden elämän”, jota kestää ehkä sen pari kolme kuukautta – jos sitäkään. Näkisin, että tähän toistuvaan ilmiöön voi olla useampikin syy:

Sisäinen motivaatio puuttuu

Miksi tavoittelet elintapojen muutosta? Pyritkö muutokseen itsesi takia vaiko ympäristön painostuksesta? Onnistuaksesi, tulee muutoshalun olla sisäsyntyistä.

Huono tavoite

Onko tavoitteesi innostava? Konkreettinen ja yksityiskohtainen? Aikataulutettu? Mitattavissa? Realistinen? Jollei nämä kriteerit täyty, on todennäköistä, ettei tavoitteesi ole tarpeeksi liikkeellepaneva ja houkutteleva.

Itsensä johtaminen heikkoa

Tunnistatko hyvin alkaneen muutosprosessin katkeamiseen johtaneet syyt? Miten reagoit repsahduksen hetkellä? Mitä opit? Kuinka puhuttelet ja motivoit itseäsi? Uskotko itseesi ja onnistumiseesi? Oletko liian ankara itsellesi, vaaditko itseltäsi liikaa? Onko muutostahtisi liian nopea? Mottoni on valmennuksissani: pienin askelin pysyviin muutoksiin.  Toteutuuko tämä kohdallasi?

 

i_can.jpg

Mielelläni keskustelen kanssasi aiheesta lisää. Syyt epäonnistumisten taustalla ovat hyvin yksilöllisiä ja oikeaan ongelmaan tarttuminen olisi oleellista pysyvien muutosten aikaansaamiseksi. Valmennuksiini sisältyy aina kattava alkukartoitus, joissa paneudutaan juuri näihin asioihin. Onnistunut elämänmuutosprosessi  / elintapojen muutosprosessi lähtee aina itsetuntemuksesta ja itsensä johtamisen taidot ovat keskiössä tavoitteiden saavuttamisessa. Mentaalivalmennuksessa on kyse juuri näistä asioista.

Jatketaan tästä kahden kesken eteenpäin. Autan Sinua mielelläni saavuttamaan tavoittesi.

Apunasi, tukenasi,

Koutsi Koponen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: elämänmuutos, repsahdus, motivaatio, tavoite, itsensä johtaminen

Elämän lannistama

Keskiviikko 2.9.2015 klo 18:30 - Koutsi Koponen

KYSY KOUTSILTA, OSA 2: ELÄMÄN LANNISTAMA 

"Hei Niina.

Olen lannistunut ja pettynyt elämääni. Tuntuu, etten ole löytänyt omaa paikkaani vielä mistään. En saa oikein mistään otetta. Mieluisat työpaikat ovat valovuosien päässä. Opiskelupaikat haluamiini jatko-opintoihin eivät myöskään avaudu, vaikka muutaman kerran olen jo pääsykokeissa käynyt. Työsuhteeni ovat olleet vain pätkätöitä. Muutoinkin tuntuu, että olen vain tarvittaessa hyödynnettävä tapaus. Näin myös ihmissuhteissa. Tunnen itseni yksinäiseksi ja hylkiöksi. Muilla tuntuu menevän aina paremmin: on vakituiset työpaikat, menestyksekäs ura, vankka parisuhde ja onnellinen perhe, omistusasunto... Minulla ei ole mitään. En ole mihinkään tyytyväinen. Toivoisin, että löytäisin iloa elämääni jälleen ja jotain mistä innostua. Kaipaan elämänmuutosta. Mistä lähtisin liikkeelle?

Nim. Luuseri"

Kiitoksia viestistäsi.

Olet selkeästi pohdiskellut syvällisesti elämääsi, tarpeitasi sekä puutteitasi jo hyvän aikaa. Ajatuksesi ovat selkeästi alavireisiä ja elämänilosi kadoksissa. Ikävää, että tunnet jääneesi ulkopuolelle vähän kaikesta.

Olet kuitenkin ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti muutosta:

Olet tiedostanut ne elämääsi lannistavat tekijät, joista haluat eroon. Lisäksi olet päättänyt hankkia apua kertomalla mieltäsi painavista asioista muillekin. On erittäin tärkeää, että löydämme kanavan purkaa pahaa oloamme tavalla tai toisella. Oli se kanava sitten keskustelua, kirjoittamista tai jotakin muuta luovaa tunneilmaisua..

Viestisi perusteella päähuomiosi on tällä hetkellä työhön ja opintoihin liittyvissä asioissa sekä ihmissuhteissa. Keskityn vastauksessani nyt näihin teemoihin pintapuoleisesti. Tässä muutamia näkökulmia ja avustavia kysymyksiä elämäntilanteesi pähkäilyyn.

Kiitollisuuden ruokintaa

Jottemme jäisi vellomaan niihin asioihin, mitä meiltä puuttuu, olisi hyvä opetella suuntaamaan ajatuksia niihin asioihin, mitkä rikastuttavat elämäämme niin, että olisimme jälleen tyytyväisiä.

Mistä asioista olet elämässäsi kiitollinen, tyytyväinen?

Millaiset asiat arjessa lämmittävät mieltäsi, saavat hymyilemään, jopa nauramaan?

Tätä voi miettiä myös luopumisen kautta, jollei meinaa keksiä millään mitään hyvää sanottavaa omasta elämästään: Mistä asioista luopuminen sattuisi sydämeen ja aiheuttaisi mielipahaa?

Pyri löytämään päivittäin vaikkapa kolme sellaista asiaa, joista olet kiitollinen, tyytyväinen. Voit pitää esimerkiksi listamaisesti Kiitollisuuspäiväkirjaa, jonne voit kirjata tuntemuksiasi.

Ruokkiaksesi kiitollisuutta ja ilon aiheita elämässäsi, mieti miten voisit lisätä näitä ilahduttavia asioita ja hetkiä arkeesi?

Kohti unelmatyötä

Rekrytointitaustaisena henkilönä olen usein törmännyt työhaastattelutilanteissa siihen, että haastateltavani eivät oikein osaa myydä omaa osaamistaan eivätkä tuoda julki omia urasuunnitelmiaan tai niitä tekijöitä, jotka työssä motivoivat ja innostavat. Nämä edellämainitut asiat ovat suuressa painoarvossa silloin, kun tehdään valintoja työ- ja opiskelupaikkoihin.

Millainen on unelmiesi työpaikka ja työpäivä?

Millaista osaamista sinulla on nyt?

Mikä on erityisosaamisalaasi?

Millaista osaamista tarvitsisit lisää ja mistä sitä voisit hankkia?

Mitä haluat oppia?

Mitä voisit tällä hetkellä tehdä oman osaamisen kehittämiseksi?

Millainen on urasuunnitelmasi ja tavoitteesi?

Millaisia etappeja nykyhetken ja tavoitteesi välillä on?

Mitä voit tällä hetkellä tehdä päästäksesi lähemmäksi tavoitetilaasi?

Päästäksesi eteenpäin, on hyvä ensin tiedostaa se, mitä syvällä sisimmässäsi oikeastaan haluat ja millaisin resurssein olet kohden tuota tavoitettasi suuntaamassa. Oli tavoite sitten mikä hyvänsä, niin aina voimme tehdä jotakin asioiden edistämiseksi: tehdä tärkeää taustatyötä, etsiä tietoa, keskustella aiheesta, opiskella, tehdä toimintasuunnitelmia... Tärkeintä on, että teemme JOTAKIN ja etenemme näin askel kerrallaan kohden päämääräämme. Tavoitteet tarvitsevat toteuttajan.

Hyvän mielen ihmissuhteet

Ihmisuhteemme muovautuvat läpi elämän. Ystävyyssuhteet muuttuvat useasta eri syystä ja useasti etenkin ruuhkavuodet, perhe-elämä ja työelämän hektisyys saavat meidät tasapainoilemaan erilaisten tarpeiden välillä. Me ihmiset ylipäätään muutumme, tarpeinemme ja toiveinemme. Ajankäyttömme muuttuu eri elämäntilanteista riippuen suuntaan ja toiseen. Voi olla, että juuri silloin kun itse seuraa eniten kaipaisi, kaikki muut ovatkin kiireisiä ja tavoittamattomissa. Tunnemme yksinäisyyttä. Ja sitten joissain elämänvaiheissa tuntuu toimintaa, tapaamisia ja kaiken maailman kissanristiäisiä olevan läjäpäin, päällekkäin, niin ettei tiedä minne suuntaan ratkeaisi. Stressaamme ajankäyttöämme ja teemme valintoja parhaamme mukaan.

Millaiset ihmissuhteet tuovat sinulle hyvää mieltä? Millaisessa seurassa mieluiten aikaasi vietät?

Millaista seuraa toivoisit juuri nyt eniten: Kuuntelijaa, hauskanpitoa, syvällisiä keskusteluja, tukea ja turvaa, seuraa ja yhdessäoloa...

Millainen ihmissuhdeverkosto sinulla on?

Kuka / millainen ihminen olisi sinulle sopivinta seuraa juuri nyt?

Mistä tällaisilla ominaisuuksilla varustettuja ihmisiä löytäisi?

Yksinäisyys on paljon puhuttava asia. Jos kynnys lähestyä muita fyysisesti tai jalkautua seuraa etsimään on ylivoimaisen suuri, voisiko sinulle mieluisaa seuraa löytyä ensialkuun nykyaikaisesti netistä, erilaisilta keskustelupalstoilta, verkostoista tai vertaisryhmistä?

Ihmissuhteet vaativat vastavuoroista työtä, aktiivisuutta, osallisuutta. Sen sijaan, että miettisimme aina, mitä itse tarvitsemme ja toivomme ihmissuhteilta, voisimme miettiä enneminkin, millaista seuraa itse tarjoan muille? Olenko itse innostavaa vai lannistavaa seuraa? Kuinka pidän huolta ihmissuhteistani? Millaisia toimenpiteitä voisin tehdä ihmissuhteita vaaliakseni?

Valintoja, päätöksiä..

Elämässäsi on tällä hetkellä useampi solmu avattavana. Mieti, minkä asian käsittelyyn ensimmäiseksi haluat panostaa: työn hakuun, opiskeluun, ihmissuhteisiin vai olisiko se jokin muu asia. Minkä yksittäisen asian muuttumisella voisi olla myötävaikutusta muihinkin elämän osa-alueisiin? Etenkin, jos voimavarat tuntuvat olevan vähissä vastoinkäymisten keskellä, on suositeltavaa pyrkiä löytämään ja lisäämään omaan elämään energiaa tuovia asioita ja vastaavasti pyrkiä eroon energiasyöpöistä.

Omaan hyvinvointiin satsaaminen kannattaa: Hyvinvointi säteilee ulospäin ja hyvinvoivana tulevaisuus näyttäytyy meille valoisampana. Kaikki lähtee itsetuntemuksesta ja itsetutkailusta - siitä, että tunnistat elämästäsi ne asiat, jotka vievät sinua eteenpäin ja kannattelevat sinua silloin, kun mikään ei tunnu sujuvan. Anna itsellesi aikaa. Lämmöllä, lempeydellä, rennolla otteella. Tee sellaisia valintoja ja päätöksiä, jotka tuottavat iloa itsellesi ja läheisillesi. Pienin askelin, suurin askelin, omaan tahtiisi.

Kepeyttä ja iloa elämääsi toivoen,

Koutsi Koponen :)

ps. Täällä olen apunasi myös minä, jatkossakin, jos koet erityistukea tarvittavan yksilövalmennusmuotoisesti. Tapauskohtaisesti on myös hyvä pohtia, onko ensisijainen apu lääkärin ja terapiapalveluiden parissa valmennuksen sijaan...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: työ, opiskelu, ihmissuhteet, pettymys, ilo, tarpeet, elämänmuutos

Kiukutteluun kyllästynyt

Keskiviikko 8.7.2015 klo 19:23 - Koutsi Koponen

KYSY KOUTSILTA, OSA 1: KIUKUTTELUUN KYLLÄSTYNYT

Hei Niina. Tunnen olevani hieman umpikujassa, ja tarvitsisin apua ajatusteni ja tunteideni selvittämiseen. Elämässäni on sinällään kaikki mallillaan: on puoliso, lapset, vakituinen työ ja ihan hyvät tulot, ystäviä. Olen kuitenkin ollut jo pidemmän aikaa kovin kireä ja kiukkuinen. Tuntuu pahalle läheisteni puolesta, mutta lisäksi tämä huonotuulisuuteni on alkanut ärsyttää itseänikin. En oikein tiedä, mistä lähtisin asiaa purkamaan. Haluaisin olla mukavaa seuraa ja hyväntuulinen. Nyt olen kaukana siitä. Olisiko sinulla jotain vinkkejä antaa?

Nim. Kiukkuinen akka”

Ensinnäkin kiitoksia paljon viestistäsi. Mielelläni autan sinua muutoksen tiellä.

Elämänmuutoksia tehtäessä on tärkeää tiedostaa ensimmäiseksi ongelma sekä sen juurisyyt. Olet selkeästi valmis muutokseen, sillä olet tunnistanut elämää häiritsevän epäkohdan, tiedostat olevasi ”ympäristöhaitta” ja tuo oma käytöksesi harmittaa jo itseäsikin. Muutosta ei voi tapahtua, jollei motivaatio ole itsestä lähtöisin. Sinulla on hyvä ja kannustava tavoite: halu olla mukava ja hyväntuulinen. Elämänlaatusi ja lähiympäristösi ilmapiiri paranisi taatusti muutoksen myötä!

Syitä kiukkuun ja huonotuulisuuteen voi olla monia. Valmennuksissa sekä henkilökohtaisessa elämässäni (kyllä, tuttu juttu täälläkin!!!) olen todennut kiukun ja mielipahan takana olevien juurisyiden löytyvän yleensä jostakin seuraavista tekijöistä:


Väsymys

Väsymys kiristää pinnaa ja alentaa herkästi sietokykyämme. Nukutko ja lepäätkö tarpeeksi? Oleellista on tunnistaa henkilökohtainen unentarve sekä tiedostaa, millaiset asiat ovat unen ja levon tiellä.

Pikkulapsiperheessä voi usein syy olla huonounisissa, heräilevissä lapsissa. Tai kuorsaavassa puolisossa. Tai muuten vain huonossa nukkumisympäristössä. Voi myös olla, että omassa elämässä on meneillään jotakin sellaista, mikä vaivaa mieltä niin, ettei unen päästä saa kiinni tai saa nukkumaan katkonaisesti.

Millaisia muutoksia voisit unimäärän ja laadun lisäämiseksi tehdä? Millä keinoin voisit lisätä hengähdyshetkiä päiviisi? Jollei suoranaisiin päiväuniin ole mahdollisuutta, niin olisiko jotain muuta tapaa höllätä hetkeksi kesken päivän?

Stressi

Ruuhkavuodet: työ, opiskelu, perhe-elämä, ihmisuhteet... Nämä kaikki voivat voivat osaltaan kiristää pinnaa. Vaatimuksia ja tarpeita sieltä, täältä ja tuolta. Olo on riittämätön. Onko elämässäsi jotain sellaista meneillään mikä stressaa? Ovatko jotkut tietyt tilanteet ja asiat sellaisia, jotka saavat sinut kimpaantumaan? Millaisin toimenpitein olosi ja mielialasi kevenisi?

Ajankäyttö

Oman ajankäytön tarkastelu on usein valaisevaa ja palkitsevaa. Millaisiin asioihin aikasi kuluu? Käytätkö aikaasi mukavien ja energiaa tuovien asioiden parissa vai sisältääkö päiväsi enemmän rasittavia ja energiaa vieviä asioita? Millaisiin asioihin haluaisit käyttää nykyistä enemmän aikaa? Millaisista asioista olisit halukas ja valmis luopumaan tehdäksesi tilaa mielekkäämmälle elämänsisällölle?

Arvot

Omien arvojen mukainen elämä lisää tyytyväisyyttä. Puolestaan omien arvojen vastaan toimiminen aiheuttaa ristiriitoja ja mielipahaa. Tunnistatko oman elämäsi pääarvot? Elätkö niiden mukaisesti? Millaisia muutoksia arkeen tulisi tehdä, jotta elämäsi olisi enemmän arvojen mukaista? Pikkulapsiperheessä voidaan usein törmätä arvoristiriitaan perheen ja uran yhteensovittamisessa. Tasapainon löytäminen olisi tärkeää hyvinvoinnin kannalta.

Ihmissuhteet

Myös hankaluudet ihmissuhteissa voivat purkautua kiukkuna. Usein riidoissa ja erimielisyyksissä on kyse odotuksista ja tarpeista sekä pettymyksistä, kun nämä ennalta asetetut tarpeet ja toiveet eivät täytykään jostain syystä. Onko ihmissuhteissasi kaikki hyvin? Onko jotain jäänyt hampaankoloon, vaivaamaan mieltä, selvittämättä? Kunnioittava keskustelu asianosaisen kanssa helpottaa usein oloa sekä irtipäästäminen odotuksista, vaatimuksista itseä ja muita kohtaan.

Ruokavalio

Ruokavalion merkitystä ei parane väheksyä hyvinvoinnin tekijänä. Syötkö säännöllisesti, riittävästi ja laadukkaasti? Onko nestetasapainosi kunnossa? Oma ruokavalio kannattaa laittaa syyniin, jos olo on tukala ja mieli alavireinen. Jo pieniä muutoksia tekemällä terveellisempään suuntaan olo usein kohenee.

Sairaus, kipu

Kuinka voit fyysisesti? Onko terveydentilassasi ollut jotakin erityistä huomioitavaa viime aikoina? Kipu ja sairastelu sekä fyysiset rajoitteet voivat kiukuttaa herkästi. Fyysinen jaksaminen ja voimavarojen riittämättömyys aiheuttavat etenkin suorittavalle luonteelle ärtymystä: Kun ei jaksakaan yksin eikä pärjää. Oman rajallisuuden tiedostaminen ja avun pyytäminen ei ole häpeä.

Mikä helpottaisi oloasi juuri nyt?

Olemme kukin oman elämämme asiantuntijoita. Usein seisahtumalla, kuuntelemalla tarkoin kehomme viestejä sekä ajatustemme virtaa löydämme tärkeitä vihjeitä hyvinvointimme lisäämiseksi: Mitä tarvitsen ja toivon juuri nyt eniten? On kovin yksilöllistä, mikä oloa milloinkin helpottaa. Toisinaan tarvitsemme lepoa, toisinaan toimintaa, toisinaan hiljaisuutta ja rauhaa, toisinaan seuraa, kuuntelevaa korvaa, olkapäätä johon nojata, syliä johon käpertyä. Toisinaan tarvitsemme isompia muutoksia ihmissuhteisiin, työhön, arjen sisältöihin, elintapoihin.

Ota aikaa itsellesi ja hyvinvoinnillesi, suunnitelmallisesti. Toivottavasti tällä tapaa, itseäsi kuuntelemalla, löydät kiukkusi syvimmät lähteet ja pääset tekemään tarvittavia muutoksia kepeämpää elämää kohden sekä ennen kaikkea saavutat tavoitteesi, ja löydät tuon miellyttävän ja hyväntuulisen itsesi jälleen!

Kaikkea hyvää sinulle!

t. Koutsi Koponen :)

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kiukku, väsymys, stressi, ajankäyttö, arvot, ihmissuhteet, sairaus, kipu, hyvinvointi